Πληροφορίες


Μάρτιος 2017

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ

H Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η OMONOIA» ιδρύθηκε το 1880 και είναι συνέχεια μίας επιτροπής περίθαλψης Κρητών προσφύγων που είχε συσταθεί κατά τη διάρκεια της Κρητικής επανάστασης του 1866-69 στον Πειραιά.

Τότε, κύριο μέλημά της ήταν η περίθαλψη των τραυματιών καθώς και η ηθική και οικονομική στήριξη όλων των Κρητών που ήρθαν κατατρεγμένοι από την Κρήτη στον Πειραιά κατά την Επανάσταση.

Το 1880 γίνεται Σωματείο Κρητών εν Πειραιεί «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» με την 14η Σεπτεμβρίου να είναι η ημέρα κατά την οποία κάθε χρόνο γιορτάζεται η επέτειος της ίδρυσης του ιστορικού αυτού σωματείου. Από τότε, δρα δυναμικά εντός και εκτός των ορίων του Πειραιά, με συνεχή δραστηριότητα μέχρι σήμερα, γεγονός που αποδεικνύεται από το ιστορικό αρχείο της Αδελφότητας.

Παρακολουθεί τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Διεθνή σκηνή και επικοινωνεί άμεσα με τις Ευρωπαϊκές Πρεσβείες για το Κρητικό ζήτημα.

Το 1905 στηρίζει την Επανάσταση του Θερίσου και τον Μακεδονικό Αγώνα (1903-1908), τους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913) και, αργότερα, τη Μάχη της Κρήτης (1941).

Στο αρχείο της διασώζονται μέχρι και σήμερα χρηματικές αποδείξεις που μαρτυρούν την οικονομική ενίσχυση της Ομόνοιας στους αγώνες για την ΄Ενωση της Κρήτης με τη μητέρα Ελλάδα καθώς και ευχαριστήριες επιστολές του Προέδρου της Επανάστασης του Θερίσου, Αναγνώστη Παπαγιαννάκη, για την ηθική και υλική βοήθεια της Ομόνοιας. Η ιδιόχειρη επιστολή του Γενικού Αρχηγού του Μακεδονικού Αγώνα, Γεωργίου Τσόντου – γνωστός ως καπετάν Βάρδας – με την οποία ευχαριστεί το Σωματείο για το ζωηρό ενδιαφέρον και την αμέριστη συμπαράστασή του αποτελεί ακόμα μία απόδειξη της θέσης της Αδελφότητας στα μεγάλα ιστορικά γεγονότα.

Μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της Ομόνοιας, αποτελεί ο Εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος ήταν μέλος της από την εποχή που ήταν φοιτητής μέχρι το θάνατό του. Το 1916, ο Εθνάρχης, αγοράζει το ακίνητο στο οποίο στεγάζεται μέχρι σήμερα η Αδελφότητα, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, στον αριθμό 82, από τους κληρονόμους του επαναστάτη Χατζη Μιχάλη Γιάνναρη και το δωρίζει στην Αδελφότητα, η οποία τότε στεγαζόταν σε ένα μικρό ισόγειο, στο Δημοπρατήριο του Πειραιά.

Αλλά και στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής, «Η ΟΜΟΝΟΙΑ», άνοιξε τις πόρτες της, έστησε ξανά καζάνια με φαγητό και με την αλληλεγγύη της Αρχιεπισκοπής και του Ερυθρού Σταυρού, έσωσε παιδιά από την πείνα.

Πρωθυπουργοί και βουλευτές, κατατρεγμένοι και εξορισμένοι, επαναστάτες και αγωνιστές, πέρασαν την πόρτα της, φιλοξενήθηκαν και βοηθήθηκαν.

Μέσα από τους κόλπους της πέρασαν αξιόλογοι άνθρωποι, που προήδρευσαν και συμμετείχαν στην εξέλιξη των γεγονότων που συνδέονται με την Κρήτη και την ιστορία της.

Σήμερα «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» ξεχωρίζει με το κοινωνικό και το πολιτιστικό της έργο, καθώς και με την αγωνιστική της δράση σε καθημερινά θέματα παρεμβαίνοντας δυναμικά και έμπρακτα σε ζωτικά θέματα της καθημερινότητας τόσο των μελών της όσο και του νησιού μας, γενικότερα.

Η δημιουργία τράπεζας αίματος, η συγκέντρωση τροφίμων και ειδών ένδυσης για τις εκκλησίες του Πειραιά, οι εκδηλώσεις εντός του χώρου της Αδελφότητας που διοργανώνονται με αφορμή μεγάλες γιορτές (π.χ. Χριστούγεννα, Απόκριες) αλλά και τις προσωπικές στιγμές των μελών της (π.χ. ονομαστικές εορτές, γενέθλια) είναι χαρακτηριστικά της κοινωνικής της δράσης.

Στον πολιτιστικό τομέα, διοργανώνει εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, τον εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο, το θρυλικό ήρωα Δασκαλογιάννη, τον μεγάλο συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη, τους καλλιτέχνες που ξεχώρισαν στο Κρητικό στερέωμα κ.λ.π., τιμά τις εθνικές επετείους συμμετέχοντας με ένα λαμπρό σε αριθμό σχήμα στις παρελάσεις του Πειραιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρώτη η Αδελφότητα, γιόρτασε και τίμησε με ξεχωριστό τρόπο τη Μάχη της Κρήτης, κίνηση που έκτοτε καθιερώθηκε και την ακολουθούν όλοι σχεδόν οι Σύλλογοι της Αττικής. Ακόμα, τιμά με τον πρέποντα σεβασμό του Αγίους Δέκα της Κρήτης, τους Τέσσερις Μάρτυρες του Ρεθύμνου και βρίσκεται κοντά στις εκκλησίες του Πειραιά.

Χοροεσπερίδες, συναυλίες, συμμετοχή μετά από πρόσκληση των Αντιπεριφεριαρχών και του Δημάρχου Πειραιά στις εκδηλώσεις τους, εκδηλώσεις του σωματείου στα πολυτελή καράβια των Κρητικών Ναυτιλιακών Εταιρειών με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, η καθιερωμένη κοπή της Βασιλόπιτάς μας στο Στάδιο Καραϊσκάκη κάθε χρόνο, συνεργασίες με τους φοιτητές του πανεπιστημίου Πειραιά, ενημερωτικές ομιλίες που αφορούν σε θέματα ιατρικής από καταξιωμένους επιστήμονες από το χώρο της υγείας, ποδοσφαιρική ομάδα με κατάκτηση του Κρητικού Πρωταθλήματος για δύο συναπτά έτη (2015 και 2016), ομάδα Ριζίτικου τραγουδιού, γυναικεία και παιδική χορωδία, θεατρική ομάδα είναι ενδεικτικά κάποιοι από τους τομείς στους οποίους «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» δραστηριοποιείται με επιτυχία.

Από το 2004 εκδίδουμε την εφημερίδα «ΚΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ», με βασικό σκοπό την ενημέρωση του Κρητικού πολιτιστικού κινήματος αλλά και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Συλλόγων και το συντονισμό των δραστηριοτήτων τους. Η έκδοση της εφημερίδας γίνεται ανά τρίμηνο και διανέμεται δωρεάν.

Το 2005 ήταν μία χρονιά-σταθμός στην ιστορία της Αδελφότητας, αφού τη χρονιά εκείνη, με τροποποίηση του καταστατικού, δόθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της Ομόνοιας η δυνατότητα ενεργούς συμμετοχής των γυναικών στο Διοικητικό Συμβούλιο και στα θέματα της Αδελφότητας.

Το 2006, «Η ΟΜΟΝΟΙΑ», διοργάνωσε το Αναπτυξιακό Συνέδριο Κρητών του Λεκανοπεδίου Αττικής, στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει την Κρητική κοινωνία και να ενεργοποιήσει χορδές των φορέων που εμπλέκονται στην ανάπτυξη της Μεγαλονήσου.

Το 2011, η Αδελφότητα με δική της πρωτοβουλία οργάνωσε το «Αλληλοδιδακτικό Κρητικό Σπουδαστήρι της Ομόνοιας» με σκοπό τη μελέτη, τη διάδοση και τη διάσωση του πολιτισμού της παρτίδας μας. Οι θεματικές ενότητες ξεκίνησαν ενδεικτικά με την ιστορία του Μινωικού Πολιτισμού, τη λειτουργία της Κρήτης την περίοδο του Βυζαντίου, τους Αρχαίους μύθους και τις παραδόσεις της Κρήτης, τη μουσικοχορευτική της παράδοση, και συνεχίστηκαν με πολλές άλλες, που παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία από σημαντικούς και καταξιωμένους ομιλητές, και τα υποδέχτηκε ένα μεγάλο κοινό που έδειξε το ενδιαφέρον του για τα θέματα αυτά.

Οι χοροί και η μουσική της Κρήτης είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας και της παράδοσής μας. Σήμερα, στην προσπάθειά μας να εμποτίσουμε τη νεολαία μας με το μεράκι, τη λεβεντιά, την αγάπη και το πάθος για το νησί μας και τα ακούσματά του, στην Αδελφότητα λειτουργούν σχολές χορού και κρητικής μουσικής, όπου όλες οι ηλικίες διδάσκονται από καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου, όχι μόνο στην τεχνική, αλλά και στη νοοτροπία.

Τέλος, σημαντική είναι η παρουσία της Αδελφότητας στο Internet και στα κοινωνικά δίκτυα. Σε μία εποχή που τα ηλεκτρονικά μέσα αποτελούν τη βάση της ενημέρωσης του κόσμου, η ιστοσελίδα της Ομόνοιας (www.akpo.gr) είναι πάντα ενημερωμένη και φιλοξενεί τα τελευταία νέα της. Επίσης, για τους φίλους του Facebook, η ομάδα «Μέλη και φίλοι της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά ‘Η ΟΜΟΝΟΙΑ’» προσφέρει άλλον ένα τρόπο επικοινωνίας και ενημέρωσης.

H Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η OMONOIA», είναι ένα ιστορικό σωματείο, που οι υπέρτατες ηθικές αξίες έχουν πρωταρχικό ρόλο και μας δημιουργούν την ευχάριστη υποχρέωση να συνεχίσουμε το έργο που οραματίστηκαν οι ιδρυτές του, προσαρμόζοντάς το στην εκάστοτε εποχή.

Είναι μια ιστορία 150 χρόνων, που δεν κλείνεται μέσα σε λίγες γραμμές. Κλείνεται όμως στο νου και στην ψυχή του κάθε Κρητικού, του κάθε Έλληνα και δεν λησμονιέται.