Χριστουγεννιάτικα ήθη, έθιμα, κάλαντα και χοροί απ’όλη την Ελλάδα

P1030295ΘΘΘΓέμισε Ελλάδα και άρωμα Χριστουγέννων η πλατεία Κοραή, την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015 το πρωί, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ», σε συνεργασία με το Δήμο Πειραιά, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου.

Απόγονοι δεύτερης και τρίτης γενιάς, των ανθρώπων εκείνων που τον καιρό της εσωτερικής μετανάστευσης βρήκαν καλύτερη τύχη, σε μια δεύτερη πατρίδα, ενώθηκαν σ’ένα πολιτιστικό πανηγύρι, φέρνοντας το χριστουγεννιάτικο καραβάκι τους νοερά στο λιμάνι, φορτωμένο με τα έθιμα του τόπου τους.

Η γιορτή άρχισε με τα κρητικά παραδοσιακά κάλαντα, τα οποία έψαλλε η Γυναικεία Χορωδία της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» υπό τους ήχους της λύρας του Γ. Πλυμάκη και της κιθάρας του Α. Κυριακάκη, ενώ στην ιστορία των καλάντρων αναφέρθηκε η μαθήτρια Η. Μούκα. Στη συνέχεια οι κοπελιές τραγούδησαν έντεχνα κρητικά τραγούδια και τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα της Αδελφότητας, παρουσίασαν ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Παράλληλα οι οικοδεσπότες-μέλη του Δ.Σ. του σωματείου, προσέφεραν στους παρευρισκόμενους κρητικό κέρασμα. Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, τίμησε  με την παρουσία του την εκδήλωση, συνοδευόμενος από την οικογένειά του και δήλωσε μεταξύ άλλων: Είναι χαρούμενες ημέρες και έχουμε φροντίσει στο μέτρο του δυνατού, να έχουμε γιορτή στην πόλη. Εύχομαι Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά σε όλους». Στο χορό που ακολούθησε, η σύζυγος του Δημάρχου κ. Βάλια Μώραλη, απλή και προσηνής όπως πάντα, δεν αρνήθηκε την πρόσκληση της Αντιπροέδρου, ανέβηκε στην πίστα και έσυρε το χορό.   Στη συνέχεια το Σωματείο Ελληνικής παράδοσης «ΔΩΔΩΝΗ» παρουσίασε χορούς από τα νησιά του Αιγαίου   και το Τμήμα Πειραιά του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού, χορούς από το ακριτικό Καστελόριζο. Ακολούθησε η Ένωση Ποντίων Πειραιά, Κερατσινίου και Δραπετσώνας, η οποία έψαλλε τα ποντιακά κάλαντα με τη λύρα του Γ. Φωτιάδη και το νταούλι του Κ. Αθανασίου και χόρεψε ποντιακούς χορούς. Αμέσως μετά όλα τα συγκροτήματα ενώθηκαν με τους παρευρισκόμενους σ’έναν μεγάλο κύκλο και γυρίζοντας όλη την πλατεία, χόρεψαν γνωστούς παραδοσιακούς χορούς. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τους Αντιπροέδρους της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» Α.-Μ. Ντουντουνάκη και Ι. Παπαδάκη, οι οποίοι παρουσίασαν την εκδήλωση, να ευχαριστούν τους συμμετέχοντες Συλλόγους και τους Προέδρους τους, Γ. Γκολέμη, Π. Βαρουδάκη και Χ. Δημόπουλο και να κλείνουν τη γιορτή με ευχητήριες  μαντινάδες για την καινούργια χρονιά.

Η εορταστική ατμόσφαιρα συνεχίστηκε στην κοσμική ταβέρνα του συμπατριώτη μας Ι. Μπουτσικάκη, όπου ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. γευμάτισαν με τις οικογένειές  τους, ανταλλάσοντας ευχές.