80 χρόνων από το θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου, πολίτη κα πολιτευτή του Πειραιά.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 8Ο ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

prosklisi_omonoias_venizelos_2016Η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» και ο Δήμος Πειραιά, πραγματοποίησαν αφιερωματική εκδήλωση για την επέτειο των 80 χρόνων από το θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου. Η φαντασμαγορική εκδήλωση έλαβε χώρα στις 29/2 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Πλήθος κόσμου συνέρρευσε στην αίθουσα και παρακολούθησε το αφιέρωμα για τη ζωή και το έργο του Εθνάρχη και αναμορφωτή της σύγχρονης Ελλάδας. Το επετειακό αφιέρωμα πλαισιώθηκε μουσικά με κρητικά παραδοσιακά ακούσματα, από το συγκρότημα του Μάρκου Παυλιδάκη, και συνοδεύτηκε από την άψογη εμφάνιση του χορευτικού συγκροτήματος της Αδελφότητας. Την όμορφη βραδιά ολοκλήρωσε η συναυλία του δημοφιλούς λυράρη και τραγουδιστή Αχιλλέα Δραμουντάνη. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της εκκλησιαστικής και στρατιωτικής ηγεσίας,φορείς της πολιτικής ηγεσίας, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας, εκπρόσωποι φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος και εκπρόσωποι συλλόγων.Χαιρετισμό απηύθυναν οι οικοδεσπότες της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Θεόδωρος Τσόντος και η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού κα Ειρήνη Νταϊφά.     ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ο κ. Γιάννης Μώραλης, με αίσθημα υπερηφάνειας, αναφέρθηκε στους ιδιαίτερους δεσμούς του Ελευθερίου Βενιζέλου με τον Πειραιά και στο σημαντικό ρόλο του Εθνάρχη στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Στην ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία του Δήμου με την Αδελφότητα Κρητών και συνεχάρη τους Κρήτες για την γενικότερη δράση τους στην Πειραϊκή κοινωνία, τονίζοντας πως ο Δήμος θα στηρίζει κάθε πρωτοβουλία τους, προς όφελος της πόλης.

Η κα Ειρήνη Νταϊφά εξυμνώντας το έργο και το μεγάλο όραμα του Εθνάρχη για την ενωμένη Ελλάδα, μετέφερε τους χαιρετισμούς και την βαθύτατη εκτίμηση του εγγονού του Ελευθερίου Βενιζέλου, Λευτέρη, στην Αδελφότητα Κρητών και στην Δημοτική Αρχή, για την πρωτοβουλία τους να τιμήσουν τον μεγάλο Έλληνα πολιτικό.

Ο κ. Θεόδωρος Τσόντος εξιστόρησε το έργο που προσέφερε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όχι μόνο πανελλαδικά αλλά και στην πόλη του Πειραιά που ο μεγάλος Έλληνας Πρωθυπουργός θεωρούσε δεύτερη πατρίδα του. Ο σημαντικότερος πολιτικός άνδρας του σύγχρονου ελληνισμού αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» αφού ήταν μέλος της από τα φοιτητικά του χρόνια ως το θάνατο του και δώρισε στην Αδελφότητα το ακίνητο που στεγάζεται. Ο Πρόεδρος αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, ζήτησε συγνώμη σε όσους δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση γιατί ο αριθμός των θέσεων ήταν περιορισμένος, όμως με ιδιαίτερη χαρά η Αδελφότητα θα προσπαθήσει να τους ικανοποιήσει στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

Ὁ προκείμενος νεκρὸς ἤτο ἕνας ἀληθινός ἄνδρας, μὲ θάρρος μεγάλο, μὲ αυτοπεποίθησιν καὶ δι’ ἐαυτὸν καὶ διὰ τὸν λαόν, τὸν ὁποίον ἐκλήθη νὰ κυβερνήση. Ἴσως ἔκαμε πολλὰ σφάλματα, ἀλλὰ ποτὲ δὲν τοῦ ἀπέλειψε τὸ θάρρος, ποτὲ δὲν ὑπήρξε μοιρολάτρης, διότι ποτὲ δὲν ἐπερίμενε ἀπὸ τὴν μοίραν νὰ ἰδῆ τὴν χῶραν του προηγμένην. Άλλά ἔθεσε εἰς τὴν ὑπηρεσίαν της ὅλον τὸ πῦρ ποὺ εἴχε μέσα του, κάθε δύναμιν ψυχικὴν καὶ σωματικήν”.