H «ΟΜΟΝΟΙΑ» τιμά τους εθελοντές Κρήτες Μακεδονομάχους και Ηπειρομάχους

τάφοςΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΡΗΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ “H ΟΜΟΝΟΙΑ» τιμά τους εθελοντές Κρήτες  Μακεδονομάχους και Ηπειρομάχους

Οι δεσμοί της Κρήτης με την Μακεδονία, έχουν τις ρίζες τους στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν ενσωματώθηκαν στο μακεδονικό στρατό, οι περίφημοι για την επιδεξιότητα και τεχνική τους, Κρήτες τοξότες.

Ήταν αναμενόμενο λοιπόν, μόλις ο πολύπαθος μακεδονικός ελληνισμός, ζήτησε τη βοήθεια  όλων των Ελλήνων για να ανταπεξέλθει στον σκληρό και άνισο αγώνα του εναντίον των Βουλγάρων, οι πρώτοι που απάντησαν στην πρόσκλησή του να είναι οι συμπατριώτες μας.  Ακόμα και αμούστακα παιδιά  έτρεξαν να προσφέρουν τη ζωή τους, για να σωθεί ένα κομμάτι του ελληνισμού που κινδύνευε να αφελληνιστεί και να χαθεί. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, οι Κρήτες μαχητές- γνωστοί για τον ενθουσιώδη χαρακτήρα τους και τις πολεμικές τους δεξιότητες- να πρόσφεραν ανεκτίμητες υπηρεσίες στην Μακεδονία και ν’αναδειχτούν σε σύμβολα πολεμικής δεινότητας και αυτοθυσίας, τα οποία αξίζει να τιμούμε και να μνημονεύουμε εσαεί.

Η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ», σαν ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης στους γενναίους εκείνους νεκρούς, πραγματοποίησε μια σεμνή εκδήλωση στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών, την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016, αφιερωμένη σε όλους τους εθελοντές Κρητικούς, που έπεσαν ηρωικά για την ελευθερία, στους Μακεδονικούς και Ηπειρωτικούς αγώνες.

ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πρόεδροι και εκπρόσωποι σωματείων και φορέων, καθώς και ένας μεγάλος αριθμός χορευτών με τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες και τα λάβαρα της Αδελφότητας, παρακολούθησαν με συγκίνηση το Εθνικό μνημόσυνο, που τελέστηκε στον Ι.Ν. των Αγίων Θεοδώρων, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Προικοννήσου και επίτιμου μέλους της Αδελφότητας, κ.κ. Ιωσήφ. Στη συνέχεια ο καθηγητής κ. Γεώργιος Καρτσώνης εκφώνησε τον επιμνημόσυνο λόγο, στον οποίο μεταξύ άλλων είπε, ότι εκδηλώσεις σαν αυτή, σκοπό έχουν να τονώσουν την ιστορική μνήμη των νέων, σ’εποχές που η λεγόμενη «παγκοσμιοποίηση» τείνει να τους μεταβάλει σ’ένα «χυλό» χωρίς οράματα και ιδανικά. Τόνισε δε την ιδιαίτερη συμβολή της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ», η οποία μεταξύ άλλων καταδεικνύεται και από διηγήσεις γερόντων, αναφέροντας ονόματα μελών  της,  που έλαβαν μέρος στους αγώνες.

Ακολούθησε πολυετές τρισάγιο στον τάφο του γενικού Αρχηγού του Μακεδονικού αγώνα-μετά τον θάνατο του Παύλου Μελά-Αντιστράτηγου Γεωργίου Τσόντου (καπετάν Βάρδα). Στη συνέχεια η Αντιπρόεδρος Α.-Μ Ντουντουνάκη απέδωσε με μια απαγγελία, τον τρόπο με τον οποίο η  Κρητική ρίμα απαθανάτισε τη μεγάλη συμβολή των Kρητικών, στους αγώνες στ’άγνωστα γι αυτούς βουνά της Μακεδονίας. Μετά την κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο του σωματείου Θεόδωρου Τσόντου, ο Σεβασμιώτατος έδωσε το σύνθημα που ηλέκτρισε την ατμόσφαιρα και ξεσήκωσε την ψυχή των παρευρισκομένων, σ’ ένα θαυμάσιο ξέσπασμα ομαδικής ψαλμωδίας του Εθνικού μας ύμνου. Κανείς δεν κράτησε τα χείλη κλειστά, όπως τότε που κανένας Κρητικός δεν κιότεψε, μπροστά στον κατάπληκτο κατακτητή.

Το γνωστό ριζίτικο «σε ψηλό βουνό», που τραγούδησε με το δικό της χαρακτηριστικό τρόπο η ριζίτικη ομάδα της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» πλαισιωμένη από την «Αμαριώτικη παρέα» κι από άλλους καλλίφωνους συμπατριώτες μας, κλιμάκωσε  τη συναισθηματική φόρτιση.

Στο κέρασμα που ακολούθησε στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, όλοι οι παρευρισκόμενοι  ευχήθηκαν  υπέρ «μακαρίας μνήμης και αναπαύσεως των ψυχών, των εν Χριστώ κοιμηθέντων», ενώ δεν παρέλειψαν να συγχαρούν την Αδελφότητα για την πρωτοβουλία.

Ήταν μια λιτή εκδήλωση με σεβασμό στους προγόνους μας, όπως ακριβώς αρμόζει σ’ένα ιστορικό σωματείο, που συνέβαλε και το ίδιο με όλους τους τρόπους, στους απελευθερωτικούς αγώνες της πατρίδας μας. Μια ηλιόλουστη ημέρα αφιερωμένη στο μεγάλο φόρο αίματος που πλήρωσε η Κρήτη στο βωμό της ελευθερίας, αφού από τους 2.000 νεκρούς Μακεδονομάχους, οι 700 ήταν Κρητικοί.                              Αιωνία τους η μνήμη.

ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ