«Αρκάδι-Ρεθυμνίων ψυχής καταφύγιον και ηρώων θησαύρισμα»

«Αρκάδι-Ρεθυμνίων ψυχής καταφύγιον και ηρώων θησαύρισμα»                      ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 img_2844

Ο ιστορικός Σύλλογος των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ», συναισθανόμενο το βάρος του ιστορικού ονόματος το οποίο φέρει εδώ και 86 έτη, αφιέρωσε  το έτος 2016 στην Ι. Μονή Αρκαδίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων (1866-2016) από το ολοκαύτωμά της.

Έτσι ανάμεσα σε πολλές εκδηλώσεις που διοργάνωσε για το σκοπό αυτό, πραγματοποίησε  την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016, Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία-Δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση, στον επιβλητικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αθηνών, ιερουργούντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου και πολλών Ιεραρχών και συμπροσευχόμενου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου. Η λειτουργία τελέστηκε παρουσία του εξοχώτατου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ.  Προκόπη Παυλόπουλου. Μετά το πέρας των τελετών, τις προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις από του Ποιμενάρχες, μοιράστηκαν στους παρευρισκόμενους τα ιερά κόλλυβα, τα οποία ήταν τοποθετημένα σε δίσκο  με τέτοιο τρόπο, ώστε ν’ αναπαριστούν  τη Μονή Αρκαδίου.

Στη συνέχεια αντιπροσωπίες από σαράντα  και πλέον Ομοσπονδίες και Συλλόγους Κρητών του Λεκανοπεδίου Αττικής, με τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες, ένωσαν τις δυνάμεις τους και υψώνοντας τα λάβαρά τους, κατευθύνθηκαν εν πομπή στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Ανάμεσά τους και η πολυάριθμη αντιπροσωπία της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ», η οποία είχε μισθώσει πούλμαν για να παρευρεθεί στην τελετή. Της πομπής προηγείτο η ιερή φλόγα του Αρκαδίου προστατευμένη μέσα σ’ένα φανάρι, στα χέρια της μικρής Σ. Κολοβού, μαθήτριας χορού της Αδελφότητας, καθώς και  η σημαία του Αρκαδίου.

Ακολούθησε κατάθεση  στεφάνων από σωματεία και φορείς και  μαντινάδες σχετικά με την Αρκαδική θυσία. Το στεφάνι για το σωματείο μας κατέθεσε ο Πρόεδρος Θεόδωρος Τσόντος, συνοδευόμενος από κρητικοπούλες και  βρακοφόρους.

Τα έντονα συναισθήματα κλιμακώθηκαν, όταν τα παλικάρια της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ», χόρεψαν ένα πεντοζάλι στη μνήμη των «γενναίων εκείνων» χωρίς τους ήχους της λύρας, δηλώνοντας ηχηρά με τις δυνατές πατιές τους στο πλακόστρωτο, την περηφάνια τους για τους προγόνους τους. Ο χορός τους προκάλεσε ρίγη συγκίνησης όχι μόνο στους παρευρισκόμενους, αλλά και στους περαστικούς.

Η σεμνή αυτή γιορτή έλαβε τέλος με ανάκρουση του εθνικού ύμνου και απόδοση τιμών από την μπάντα του πολεμικού ναυτικού.

Ήταν μια εκδήλωση υψηλού επιπέδου, άξια συγχαρητήριων και  αντάξια των ηρώων που κάηκαν ζωντανοί, για να μπορούμε εμείς σήμερα ν’απολαμβάνουμε τη λευτεριά μας.

Η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» συνεχάρη τον Πρόεδρο  του Συλλόγου Ρεθυμνίων «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ»  κ. Γεώργιο Βλατάκη και τους συνεργάτες του και ανταπέδωσε την τιμή της πρόσκλησης, συνδράμοντας με όλες της τις δυνάμεις κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την επιτυχημένη έκβασή αυτής της προσπάθειας.