Η  «ΟΜΟΝΟΙΑ» καλωσορίζει το «Έτος Ν. Kαζαντζάκη» 8-1-2017

ΕΤΟΣ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ 2017

ΕΔΩ  160 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Με μια εξαιρLayout 1ετικά επιτυχημένη εκδήλωση, η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ», άνοιξε τον κύκλο των πολιτιστικών εκδηλώσεών της, για τη νέα χρονιά, αφιερώνοντας την Κυριακή 08 Ιανουαρίου 2017, στο μεγάλο κρητικό λογοτέχνη Νίκο Καζαντζάκη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας, πριν 60 χρόνια.

Οι προσκεκλημένοι αψήφησαν τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και ακολούθησαν τους Κρητικούς του Πειραιά, σ’ένα ταξίδι στο χώρο της τέχνης και της διανόησης, που πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία των Μινωικών γραμμών, στο πολυτελές πλοίο τους, «FESTΟS PALACE».

Καλωσορίζοντας τον κόσμο, ο Πρόεδρος του σωματείου Θεόδωρος Τσόντος είπε μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Αδελφότητα τιμά τον Ν. Καζαντζάκη, αφού πριν 10 χρόνια, είχε διοργανώσει και πάλι εκδήλωση στη μνήμη του, η οποία συνοδευόταν από 20ήμερη έκθεση στο Μέγαρό της. Είναι δε πρόθυμη, να συνδράμει κάθε προσπάθεια που θα γίνει από άλλους φορείς,  με αφορμή την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να ανακηρύξει το 2017 ως  «Έτος Νίκου Καζαντζάκη». Στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους, καθώς και το Δ/ντα Σύμβουλο των Μινωικών γραμμών κ. Α. Μανιαδάκη, τον καπετάνιο και το πλήρωμα, για την άριστη φιλοξενία και τους ευχήθηκε «καλά ταξίδια».

Τα μέλη και οι φίλοι του σωματείου που κατέκλυσαν το σαλόνι  του πλοίου, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα εμπεριστατωμένο αφιέρωμα στο συγγραφέα, από τη γέννηση μέχρι το θάνατο και την ταφή του, σε κείμενα της  Αντιπροέδρου Α.-Μ. Ντουντουνάκη. Επί πλέον ακούστηκαν αποσπάσματα από διάφορα έργα του, καθώς και  ομιλίες και συνεντεύξεις του, στον ελληνικό και ξένο τύπο.

Οι αφηγήσεις έδεσαν άριστα με τα τραγούδια του Μ. Μουντάκη,  ο οποίος με τη χαρισματική φωνή του απέδωσε στίχους του Ν. Καζαντζάκη, μελοποιημένους από τον ίδιο. Τον καλλιτέχνη συνόδευαν ο Γ. Πλυμάκης με τη λύρα του, ο Α. Ζαχαριουδάκης με το λαούτο του και ο Α. Κυριακάκης με την κιθάρα του, ενώ στα κρουστά ήταν η Μ. Αλεβύζου. Το χορευτικό συγκρότημα της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» με την εμφάνισή του ανάμεσα στις αφηγήσεις, έδωσε ένα ξεχωριστό χρώμα και καταχειροκροτήθηκε.

Στην εκδήλωση την οποία παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος Ι. Παπαδάκης, παρευρέθηκαν φορείς του τόπου μας, Πρόεδροι και εκπρόσωποι σωματείων και πλήθος κόσμου, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έστειλαν τηλεγραφήματα με τις ευχές τους για «καλή επιτυχία».

Μια ιδιαίτερα ψυχρή ημέρα που έκλεισε με ζεστά χαμόγελα ικανοποίησης απ’όλους τους παρευρισκόμενους.

Ας είναι αυτό το αφιέρωμα απλά «ο προπομπός» των εκδηλώσεων παγκόσμιας εμβέλειας, που προγραμματίζονται με εντατικούς ρυθμούς για το τρέχον έτος και θα έχουν ποικίλη θεματολογία και πολύμορφη προσέγγιση στο έργο του πολυγραφότατου συμπατριώτη μας.

Εμείς ευχόμαστε σε όλους τους διοργανωτές «καλή επιτυχία».