ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΑΝΤΑΔΑ

Κρητική Καντάδα στους δρόμους του Πειραιά

 ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Στο πλαίσιο της πλατφόρμας δράσεων «Γεφυρώνοντας τις διαφορετικότητες» του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, που εντάσσεται στο «Άνοιγμα στην πόλη του Πειραιά» του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017, η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» παρουσίασε την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017 το απόγευμα, στους δρόμους της πόλης, το έθιμο της «Κρητικής Καντάδας».

Η συντροφιά των βρακοφόρων και των κοριτσιών με τις παραδοσιακές ενδυμασίες, συνοδευόμενη από τον Πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. ξεκίνησε τη βόλτα της από έναν από τους πιο εμπορικούς πεζόδρομους του Πειραιά, τη Σωτήρος Διός, με λύρες, λαγούτο και κιθάρα στα χέρια των Δ. Πρωτογεράκη, Μ. Αρχοντάκη, Χ. Βεργάκη και Α. Κυριακάκη.

Κρητική μουσική, μαντινάδες, τσικουδιές και κεράσματα, ξεσήκωσαν τους περαστικούς που σταματούσαν να δουν την όμορφη παρέα, ενώ οι καταστηματάρχες άφησαν για λίγο τα μαγαζιά τους, για ν’απολαύσουν τα φιλέματα και να δεχτούν τις ευχές των Κρητικών για «Καλές δουλειές και Καλό Καλοκαίρι».

Η καντάδα συνεχίστηκε με μικρές στάσεις για χορό, σε κομβικά σημεία της Σωτήρος και μπροστά από το άγαλμα του Εθνάρχη στην πλατεία Κοραή.  Περνώντας έξω από το Βιβλιοπωλείο «ΚΙΒΩΤΟΣ» στον πεζόδρομο Δραγάτση, το οποίο εκείνη την ημέρα  έκανε προσφορές σε σπάνια και εξαντλημένα βιβλία, μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους κρητικούς καλλιτέχνες. Συνάντησαν  τους Κ. Γιούρτζογλου, Η. Μαντικό και Α. Ανδρέου, που έπαιζαν κανονάκι και ούτι και δράττοντας την ευκαιρία ένωσαν μαζί τους τις φωνές τους και τραγούδησαν όλοι μαζί την επιτυχία του Κ. Μουντάκη «Αποχαιρετισμός».

Η μελωδική παρέα κατέληξε  μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο  και εμπνευσμένη από την καλοκαιρινή φεγγαράδα, τραγούδησε μαντινάδες και χόρεψε, με τους περαστικούς να σταματούν για να την καμαρώσουν και να τη  φωτογραφήσουν.

Η «Κρητική Καντάδα γέμισε με νοσταλγία τους μεγαλύτερους Πειραιώτες και με ενθουσιασμό τους νεότερους, που απόλαυσαν με την καρδιά τους τη μουσική αυτή συντροφιά.

Ορμώμενοι από τις θετικές αυτές εντυπώσεις, ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τις 22 Σεπτεμβρίου 2017, με μια νέα καντάδα στους δρόμους του Πειραιά.