Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Ξυλούρης

«Έβαλε ο Θεός σημάδι» και το βράδυ της Πέμπτης 19 Νοεμβρίου 2015,  πήρε κοντά του, σε ηλικία μόλις 55 ετών, τον Γιώργο Ξυλούρη.

Ο μοναχογιός του «Αρχάγγελου» της Κρήτης, Νίκου Ξυλούρη και της Ουρανίας, έπεσε θύμα τροχαίου, στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος της Νέας Κηφισιάς. Αν και  μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο ΚΑΤ, δυστυχώς κατέληξε βυθίζοντας στο πένθος τους οικείους, τους συναδέλφους και όλους τους συμπατριώτες του.

Η κηδεία του έγινε στο Κοιμητήριο Χαλανδρίου, σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, με παραδοσιακές κρητικές μαντινάδες και τους βρακοφόρους της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ», να αποτελούν τιμητικό άγημα και να κρατούν το φέρετρο στους ώμους τους.

image-c15c7834f2333399b76cb81841f28a971c20492686a0f65751ddfcde4057c37b-V

ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Τραγική φιγούρα η μητέρα του, η οποία με την περισσή αρχοντιά που τη διέκρινε πάντα, μέσα στην πίκρα της δεν παρέλειψε να καλωσορίσει με συγκίνηση και να ευχαριστήσει τον Πρόεδρο, τα μέλη του Δ.Σ. και τα παιδιά της Αδελφότητας, που  μπήκαν στο νεκροθάλαμο για να αποχαιρετίσουν το νεκρό. Δεκάδες τα στεφάνια, ανάμεσά τους και αυτό του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Ο εκλιπών διατηρούσε μαζί με τη μητέρα του το δισκοπωλείο «Νίκος Ξυλούρης», στην οδό Πανεπιστημίου 57, σημείο αναφοράς τόσο για τους εν Αθήναις Κρήτες, όσο και για τους λάτρεις της κρητικής και γενικότερα παραδοσιακής μουσικής. Τα τελευταία χρόνια ήταν υπεύθυνος για το πωλητήριο του «Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων-Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη» στην Πλάκα, το οποίο είχε εμπλουτίσει υποδειγματικά. Το χαμόγελό του και το βαθύ του ενδιαφέρον για την παραδοσιακή μουσική, συνόδευε κάθε επισκέπτη του Μουσείου.

Την αγάπη και τη βαθιά του γνώση για την παραδοσιακή μουσική, μοιραζόταν με το ευρύ κοινό, μέσα από τις εξαιρετικές ραδιοφωνικές μουσικές του εκπομπές «Αόρατος Θίασος» του  ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο»,του οποίου ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη, καθώς και μέσα από τις συναυλίες που οργάνωνε, με τελευταία τη μεγαλειώδη συνάντηση όλων σχεδόν των ενεργών φορέων της κρητικής παράδοσης στην Αθήνα, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Αξιοπρεπής, προσηνής και ανθρώπινος, όλα όσα έκανε είχαν ένα στόχο: να μεταδώσουν τη ζωντανή πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης και ιδιαίτερα στις νέες γενιές.

«Είμαι ευλογημένος που ανήκω σ’αυτήν την μεγάλη μουσική οικογένεια, αλλά  και που κατάγομαι από αυτόν τον τόπο. Η Κρήτη για μένα είναι τα πάντα», συνήθιζε να λέει.