ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ 2024

Ένα καράβι γεμάτο ευχές

Γέμισε ασφυκτικά κόσμο, το πολυτελές πλοίο της ΑΝΕΚ «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» την Κυριακή  21 Ιανουαρίου 2024,  στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ», για την κοπή της αγιοβασιλόπιτάς της.

«Χίλια καλώς εσμίξαμε» είπε η Αντιπρόεδρος κα. Α.-Μ. Ντουντουνάκη, ανοίγοντας  την εκδήλωση και παρέδωσε αμέσως τη σκυτάλη, στη «Μουσική Συντροφιά», που συνοδευόμενη από το δάσκαλο της λύρας κ. Θ. Ποθουλάκη και το συγκρότημά του, συνέχισε τα καληνωρίσματα με μαντινάδες. Λαμβάνοντας το λόγο ο Πρόεδρος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» κ. Θ. Τσόντος,  αφού καλημέρισε και ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του, τον προέτρεψε να συνδράμει το έργο όλων των πολιτιστικών συλλόγων, ενώ δήλωσε ευτυχής που η πρώτη επίσημη γιορτή της Αδελφότητας για το νέο έτος, γίνεται στο φιλόξενο αυτό χώρο, επισημαίνοντας τους στενούς δεσμούς που έχει η «ΟΜΟΝΟΙΑ» με την οικογένεια Βαρδινογιάννη, αφού ο Ιωσήφ Βαρδινογιάννης, διατέλεσε Πρόεδρός της, από 1926-1938. Τέλος ευχαρίστησε θερμά τον Διευθύνοντα  Σύμβουλο  κ.  Ιωάννη Βαρδινογιάννη, τον καπετάνιο και ολόκληρο το πλήρωμα του καραβιού, για τη φιλοξενία.

Ακολούθησαν τα κρητικά παραδοσιακά πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και η ευλογία της πίτας από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ, ο οποίος αφού ευχήθηκε αίσιο, ευτυχές  και παραγωγικό νέο έτος, είπε ότι όποτε επισκέπτεται την Αδελφότητα, δεν διδάσκει αλλά διδάσκεται από την πιστότητα, τη σταθερότητα και την ομορφιά της καρδιάς των μελών της, τα οποία μαζί με τους διοικούντες έχουν το δίκαιο έπαινο της εκκλησίας.

Λαμβάνοντας το κομμάτι της η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς κα Στ. Αντωνάκου, δήλωσε την επί σειρά ετών αγαστή συνεργασία με το σωματείο, η οποία  υποσχέθηκε να συνεχιστεί αμείωτα.

Ο Δήμαρχος της πόλης κ. Γ. Μώραλης,  μαζί με τις ευχές του τόνισε μεταξύ άλλων, ότι με μεγάλη χαρά βρίσκεται για δέκατη χρονιά, στην κοπή της βασιλόπιτας της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ», της οποίας η προσφορά είναι πολύ μεγάλη και αναγνωρίζεται από  όλους.

Εκ μέρους της διοίκησης του Ομίλου της ATTICA, ο Σύμβουλος κ. Σπ. Πρωτοπαπαδάκης, ευχαρίστησε το σωματείο το οποίο χαρακτήρισε «Αυλή με τα λουλούδια των ανθρώπων» για τον αγώνα να δημιουργήσει στα παιδιά αντισώματα, απέναντι στον καταιγισμό φτηνών ερεθισμάτων.

Όταν η διαδικασία του μοιράσματος των κομματιών ολοκληρώθηκε, ο χώρος πλημμύρισε κρητικές μελωδίες, χορούς από μικρούς και μεγάλους μαθητές, τραγούδια, χαμόγελα και άφθονα κεράσματα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, Υπουργοί, Βουλευτές, Κοινοτικοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και εκπρόσωποι φορέων και σωματείων και πλήθος κόσμου.

Μια παγωμένη μέρα, που ουδόλως εμπόδισε τους Κρητικούς και τους φίλους τους να σμίξουν και να ανταλλάξουν τις ζεστές και ειλικρινείς ευχές τους, για την καινούργια χρονιά.

Α.-Μ. Ντουντουνάκη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ