Η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ», συμμετέχοντας όπως κάθε χρόνο στο πρόγραμμα του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας Πειραιά «Ενορία εν Δράσει..», διοργάνωσε και πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία, το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015, ένα αφιέρωμα στην «Κρήτη της αντρειάς και της Ορθοδοξίας».
Ο Αντιπρόεδρος κ. Ι. Παπαδάκης, άνοιξε τη βραδιά καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους και κάλεσε τον Πρόεδρο της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» να χαιρετήσει την εκδήλωση. Ο κ. Τσόντος στην ομιλία του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στους στενούς δεσμούς της Αδελφότητας με την εκκλησία, οι οποίοι υπήρξαν ισχυροί από τα πρώτα ακόμα χρόνια ίδρυσής της, αφού οι Κρητικοί του Πειραιά, επέλεξαν να κηρύξουν την επίσημη έναρξη λειτουργίας του σωματείου τους, την ημέρα που σύμπασα η Ορθοδοξία τιμά τη γιορτή του Τιμίου Σταυρού. Τέλος τόνισε ότι στους χαλεπούς καιρούς που βιώνουμε, η τήρηση των θρησκευτικών και ιστορικών παραδόσεων, είναι το μοναδικό μέσο διάσωσης της εθνικής μας ταυτότητας.
ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι, οι οποίοι είχαν κατακλύσει την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ι.Ν. Ευαγγελίστριας, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη θρησκευτική πορεία της Κρήτης, από την περίοδο του εκχριστιανισμού της μέχρι σήμερα. Η παρουσίαση ήταν χωρισμένη σε 12 ενότητες και πλαισιώθηκε από τη Γυναικεία Χορωδία της Αδελφότητας, η οποία απέδωσε σχετικά με το θέμα κρητικά τραγούδια, με τη συνοδεία της λύρας του Δ. Πρωτογεράκη, του λαγούτου του Χ. Zαχαριουδάκη και της κιθάρας του Α. Κυριακάκη, ενώ δεν έλειψε το ριζίτικο τραγούδι και οι τοπικοί χοροί, από τη Ριζίτικη Ομάδα και τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου.
Αναλυτικότερα μετά τον Απόστολο Παύλο και το μαθητή του Απόστολο Τίτο, τ’όνομα των οποίων συνδέεται με την πρώτη ιεραποστολική διδασκαλία του Χριστιανισμού στο νησί, έγινε ειδική μνεία στη μαρτυρική τελείωση των Αγίων Δέκα, τους οποίους η «ΟΜΟΝΟΙΑ», με καταστατική διάταξη έχει ορίσει προστάτες του σωματείου και σήμερα απεικονίζονται στη σημαία και στη σφραγίδα του. Αλλά και στους «Νεομάρτυρες», Γεώργιο, Αγγελή, Μανουήλ και Νικόλαο, τους οποίους κάθε χρόνο η Αδελφότητα τιμά την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου, στο γειτονικό Ι.Ν. του Προφήτη Ηλία, το ένα κλίτος του οποίου είναι αφιερωμένο στη μνήμη τους. Σύντομη αναφορά έγινε και στη σχέση του Ηρακλείου με τον προστάτη Άγιό του Μηνά, τον «Καπετάν Μηνά» όπως συνήθιζαν οι Κρητικοί να τον αποκαλούν και να του πηγαίνουν κρυφά τ’ άρματά τους να τα βλογήσει.
Στη συνέχεια η κ. Ντουντουνάκη παρουσίασε μέσα από μια σειρά σημαντικών ιστορικών γεγονότων της Λεβεντογέννας, το ρόλο που διαδραμάτισε η εκκλησία στους αγώνες της Κρήτης διαθέτοντας παιδεία, υλικά αγαθά αλλά και θυσιάζοντας πολλούς ιερωμένους στο βωμό της ελευθερίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Παναγία η Θυμιανή, η μετονομαζόμενη «Αγία Λαύρα» της Κρήτης, αφού εκεί ο λαός των Σφακίων επικύρωσε την έναρξη της επανάστασης του 1821, το Αρκάδι το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO «Ευρωπαϊκό Μνημείο Ελευθερίας» και η Μονή Πρέβελη, η οποία γνώρισε επανειλημμένες καταστροφές τόσο από τους Τούρκους όσο και από τους Γερμανούς. Το μεγάλο αυτό κεφάλαιο ολοκληρώθηκε με την ιστορία του παπα-Γιάννη Σκουλά από τ’Ανώγεια Ρεθύμνης του αντάρτη, Λοχαγού και αλεξιπτωτιστή ιερέα, ο οποίος υπήρξε εξέχον μέλος της επαναστατικής παράδοσης των ρασοφόρων της Κρήτης. Ακολούθησε αφιέρωμα στην Αγιογραφία που ήκμασε στη Μεγαλόνησο και σε δύο από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Κρητικής
Σχολής, τον Μιχαήλ Δαμασκηνό και τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο.
Από την εκδήλωση δεν μπορούσαν να λείψουν τα περίφημα κρητικά πανηγύρια τα οποία πραγματοποιούνται στις γιορτές των Αγίων, με αποκορύφωμα το Δεκαπενταύγουστο, που γιορτάζει η Παναγιά. Απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού, Ναοί,
Μοναστήρια και προσκυνήματα είναι αφιερωμένα σ’αυτήν και τιμούν τη Χάρη της, με λειτουργίες, φαγητό, χορούς και τραγούδια. Εξ άλλου η μουσική για τον Κρητικό, είναι ένας μηχανισμός έκφρασης της ταυτότητάς του. Το γεγονός δε ότι η θρησκεία έχει κυρίαρχο ρόλο στη ζωή του και είναι απόλυτα συνυφασμένη με την καθημερινότητά του, δικαιολογεί και τις πολλές μουσικές δημιουργίες, καθώς και τις άπειρες μαντινάδες, οι οποίες έχουν αντλήσει τη θεματολογία τους, από το θρησκευτικό χώρο. Έτσι η αυλαία γι αυτό το όμορφο αφιέρωμα στη θρησκευτική πορεία της Κρήτης, έπεσε με μια σειρά από μαντινάδες και πολλά πολλά χειροκροτήματα.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης η ενορία έδωσε σε όλους τους συμμετέχοντες αναμνηστικά δώρα, ενώ η Διοίκηση της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» ευχαρίστησε θερμά την ενορία του Ι.Ν. Ευαγγελίστριας Πειραιά και τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Γεωργακόπουλο, για τη συνεργασία.