Μια ξεχωριστή γιορτή από τα «αγγελάκια» της Αδελφότητας

resized_P1030013Ένα δικό τους παραμύθι έζησαν τα παιδιά της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ», την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015 το απόγευμα, στην καθιερωμένη πια χριστουγεννιάτικη παιδική γιορτή, που διοργάνωσε το σωματείο και επιμελήθηκε με πολύ αγάπη και μεράκι, η Αντιπρόεδρος Α.-Μ. Ντουντουνάκη.

Η κλασική ερώτηση των παιδιών μέσα από τα παρασκήνια «να τα πούμε;» έδωσε το έναυσμα για ν’ανοίξει η αυλαία. Η κατάμεστη αίθουσα του πνευματικού κέντρου του Ι.Ν. Προφήτη Ηλία, σείστηκε από τα χειροκροτήματα στη θέα ενός μεγάλου φωταγωγημένου χριστουγεννιάτικου καραβιού, με το όνομα «ΟΜΟΝΟΙΑ». Πίσω του, δεκάδες παιδιά όλων των ηλικιών, με   Αγιοβασιλιάτικα σκουφάκια, γέμισαν ασφυκτικά την σκηνή, ψάλλοντας κατανυκτικά τα κρητικά παραδοσιακά κάλαντα. Τους καλαντιστές συνόδεψαν οι μαθητές της λύρας, υπό την καθοδήγηση του δασκάλου τους Γ. Πλυμάκη, ο οποίος μαζί με τον Α. Κυριακάκη στην κιθάρα και τις κοπελιές της Γυναικείας Χορωδίας, έντυσαν μουσικά όλη την παράσταση.

ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Λαμβάνοντας το λόγο η Αντιπρόεδρος καλωσόρισε τον κόσμο και τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η μαγεία των Χριστουγέννων, εκτός από τα φανερά έχει και πολλά κρυφά νοήματα και όσοι ασχολούνται με παιδιά, έχουν υποχρέωση να τους τα εξηγήσουν, μέσα από το μάθημα, το παιχνίδι και τη συλλογική εργασία. Έτσι οι μικροί μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν σημαντικά πράγματα, παρουσιάζοντας παράλληλα τη δουλειά τους.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος, ευχαρίστησε τους γονείς για την παρουσία τους και ευχήθηκε σε όλους Καλές Γιορτές.

Οι συμμετέχοντες καλωσόρισαν τους προσκεκλημένους τραγουδιστά με μαντινάδες και συνέχισαν με ποιήματα και πολύ χορό. Ακολούθησε ένα θεατρικό με τίτλο: «Τι πάει να πει Χριστούγεννα», το οποίο αναφερόταν στο πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων, που δυστυχώς τείνει να χαθεί στα γρανάζια της σημερινής υπερκαταναλωτικής κοινωνίας.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, ήταν αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο την 11η  Δεκεμβρίου. Τα παιδιά μίλησαν και τραγούδησαν για τα Δικαιώματά τους, που πολλές φορές καταπατούνται και ευχήθηκαν η 11η  Δεκεμβρίου, να είναι κάθε χρόνο η μέρα έναρξης μιας μάχης, που μπορούμε να δώσουμε και να κερδίσουμε, για να μπορούν όλα τα παιδικά μάτια να χαμογελούν!

Στο τρίτο μέρος της παράστασης, έγινε αναφορά στα όμορφα χριστουγεννιάτικα έθιμα της Κρήτης, τα οποία παρόλο που έχουν αλλοιωθεί με την πάροδο του χρόνου, εξακολουθούν ν’αναβιώνουν από τους απανταχού Κρητικούς. Ακολούθησε ένα ακόμα θεατρικό με τίτλο «Το τραγούδι της αγάπης» που παρουσίαζε τα Χριστούγεννα, όχι σαν μια ετήσια αναμνηστική γιορτή, αλλά σαν βίωση της Αγάπης, η οποία πρέπει να κρατά όλες τις εποχές του χρόνου και η δύναμή της να  δίνει την ελπίδα, ότι  ο κόσμος  αυτός κάποτε θα γίνει καλύτερος. Το θεατρικό τελείωσε με όλα τα παιδιά να ψάλλουν τα κάλαντα και να εύχονται  στο σωματείο που βρέθηκαν «πέτρα να μη ραγίσει».

Στη συνέχεια η Αντιπρόεδρος ευχαρίστησε όλους όσους συνετέλεσαν στην επιτυχία αυτής της γιορτής. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε το συμπατριώτη μας, Αιδεσιμολογιότατο Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Μακριδάκη, για την παραχώρηση του ζεστού και φιλόξενου πνευματικού κέντρου της ενορίας. Τόνισε δε πως τόσο  η ίδια, όσο και τα παιδιά, έβαλαν τα δυνατά τους για να κάνουν τη χαρά να φωλιάσει στις καρδιές όλων των παρευρισκομένων και να τις ζεστάνει, προσθέτοντας μια γιορτινή νότα, στη δύσκολη καθημερινότητα αυτής της εποχής. Κλείνοντας  ευχήθηκε σε όλους Χαρούμενα Χριστούγεννα με υγεία και ζήτησε τις μέρες που θάρθουν, να προσπαθήσουμε να δώσουμε: Στον εχθρό μας τη συγχώρεση, στον ανταγωνιστή μας την ανοχή, στο φίλο την καρδιά μας, στο συνάνθρωπο τη φιλανθρωπία και στα παιδιά μας το καλό παράδειγμα. Μόνο έτσι  το αστέρι της Βηθλεέμ, θα μας  οδηγήσει  στη Φάτνη που γεννήθηκε  ο Χριστός. Και λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όλοι εμείς, που λάβαμε μέρος στη σημερινή παράσταση, αλλά και εσείς που μας παρακολουθήσατε: Ας κάνουμε απόψε μια αρχή» ανέβηκε στην σκηνή και εμφανώς συγκινημένη, αποχαιρέτισε μαζί με τα παιδιά τους προσκεκλημένους, με το ομώνυμο τραγούδι.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Αντιπρόεδρος κ. Ι.Παπαδάκης ευχαρίστησε εκ μέρους του Δ.Σ. τη συνάδελφό του για την εξαιρετική παράσταση και την αγάπη της στο σωματείο και τα παιδιά.

Ήταν μια ιδιαίτερα ζεστή βραδιά, που γέμισε παιδικά χαμόγελα και έκλεισε με δάκρυα συγκίνησης και ευχές από καρδιάς, στη μεγάλη «οικογένεια» της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ», να συνεχίζει το έργο της, να μεγαλώνει και να μεγαλουργεί.