Το αφιέρωμα της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» στο πολύπρακτο Αρκαδικό δράμα

a%cf%81ka%ce%b4%ce%b9-%ce%b8

Το αφιέρωμα της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» στο πολύπρακτο Αρκαδικό δράμα

Με ιδιαίτερη χαρά αλλά και αίσθημα ευθύνης, ανταποκρίθηκε η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» για 4η συνεχή χρονιά, στην πρόσκληση της ενορίας Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, να συμμετέχει στο πρόγραμμα εκδηλώσεων με τίτλο: «ΕΝΟΡΙΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ».

ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Έτσι ενορίτες και μέλη της Αδελφότητας, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το πρώτο Σαββατιάτικο απόγευμα του Νοεμβρίου, ένα αφιέρωμα στην κορυφαία πράξη του απελευθερωτικού αγώνα των Κρητών, «το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου», το οποίο φέτος συμπληρώνει 150 χρόνια. Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος του σωματείου Θεόδωρος Τσόντος είπε, ότι κατά μια περίεργη σύμπτωση, η μαντινάδα που τον σημάδεψε στα παιδικά του χρόνια, αφορούσε στο σύμβολο ηρωισμού και θυσίας «το Αρκάδι», με το οποίο στο μέλλον  έμελε να συνδέσει ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του, αφού ανέλαβε το τιμόνι ενός ιστορικού σωματείου, το οποίο ιδρύθηκε εκείνη την εποχή, με κύριο μέλημά του την περίθαλψη των Κρητών ,που ήρθαν κατατρεγμένοι από την Κρήτη στον Πειραιά,  μετά το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου.

Η βραδιά ξεκίνησε με ένα άκρως συγκινητικό ντοκιμαντέρ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ρεθύμνης, με τίτλο «Το Αρκάδι των Αγγέλων» κα συνεχίστηκε με την παρουσίαση του πολύπλευρου έργου  της Μονής στο διάβα των αιώνων, από την Αντιπρόεδρο της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» Α.-Μ. Ντουντουνάκη.

Η ίδρυση της Μονής, η δραστηριότητά της σαν κέντρο παιδείας και αντιγραφής χειρογράφων, τα εργαστήρια παραγωγής χρυσοκεντημάτων, κατά το 17ο και 18ο αιώνα, η στρατηγική της θέση που την έφερε στο επίκεντρο πολλών αγώνων και είχε σαν αποτέλεσμα τις αλλεπάλληλες καταστροφές της, αποδόθηκαν με γλαφυρό τρόπο στους παρευρισκό-μενους, μουσικά ενδεδυμένα με τη φωνή, τη λύρα και το λαγούτο των αδελφών Γιάννη και Μανούσου Πλυμάκη.

Στη συνέχεια εκτυλίσσοντας το κουβάρι της ιστορίας, έγινε αναφορά στη συγκέντρωση  στη Μονή, 1500 πολεμιστών  απ’ όλη την Κρήτη,  υπό την ηγεσία του φωτισμένου αρχηγού της Κυδωνίας, Χατζή Μιχάλη Γιάνναρη, μέλους της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ», με σκοπό να συστήσουν μια επιτροπή που θα τους κατεύθυνε στην καινούργια επανάσταση που σχεδίαζαν. Η διαφωνία μεταξύ Κρητικών και Τούρκων να αποχωρήσει η επιτροπή από το Μοναστήρι, είχε σαν αποτέλεσμα τη στενή πολιορκία του από τους εχθρούς, που εξανάγκασε τους αιχμαλώτους ν’ανατινάξουν την μπαρουταποθήκη και να οδηγηθούν στο θάνατο συμπαρασύροντας πολλούς από τους εχθρούς τους.

Η αφήγηση του πολύπρακτου Αρκαδικού δράματος, πλαισιωμένη με χορούς- μνημόσυνα από χορευτικά  συγκροτήματα του σωματείου όλων των ηλικιών, συγκίνησε όλους τους προσκεκλημένους, οι οποίοι συνεχάρησαν θερμά τους διοργανωτές. Με τη σειρά της η διοίκηση της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» ευχαρίστησε την ενοριακή οικογένεια, για την πρόσκληση και τη φιλοξενία.

Ήταν μια βραδιά που ανέσυρε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας, άλλη μια μπαρουτοκαπνισμένη, αλλά χρυσή σελίδα της, αφιερωμένη  στο ολοκαύτωμα της Μονής εκείνης, που ύψωσε το αίτημα της κρητικής ελευθερίας και ξεσήκωσε τα φιλελληνικά αισθήματα της Ευρώπης.