Αναβίωση Κλήδονα

Αναβίωση του Κλήδονα, στα Καμίνια του Πειραιά

ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα

 Το έθιμο του Κλήδονα αναβίωσε η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ», την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, επίσημα προσκεκλημένη από τον πολιτιστικό, μορφωτικό και εξωραϊστικό σύλλογο «ΦΟΙΒΟ».

Η κεντρική πλατεία Καμινίων που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Δωδεκανήσου και Αγίου Ελευθερίου, γέμισε κρητικόπουλα όλων των ηλικιών, που ντυμένα με τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες χόρεψαν, τραγούδησαν και πήδηξαν τις φωτιές που άναψαν με τα Μαγιάτικα στεφάνια.

Μετά το χαιρετισμό της Προέδρου του «ΦΟΙΒΟΥ» κ. Δήμητρας Γκλεζάκου, το λόγο έλαβε η Αντιπρόεδρος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» Α.-Μ. Ντουντουνάκη, η οποία αναφέρθηκε στην ετοιμολογία της λέξης «Κλήδονας» και ανέτρεξε στους χρόνους της αρχαιότητας, όπου βρίσκονται οι ρίζες του εθίμου.

Στη συνέχεια λέφτερες κοπελιές που ακούν στο όνομα Μαρία, μετέφεραν το «αμίλητο» νερό από το πηγάδι- κατά πως καλεί το έθιμο- και μετά τα πειράγματα των ντελικανήδων, όλοι οι παρευρισκόμενοι κλήθηκαν να ρίξουν μέσα στο κιούπι τα ριζικάρια τους, για να δουν τι τους επιφυλάσσει η μοίρα. Στη συνέχεια το δοχείο «κλειδώθηκε», για να «ανοίξει» αργότερα με σκωπτικές μαντινάδες και πειράγματα, αφιερωμένα στον καθένα που έπαιρνε το αντικείμενο που είχε ρίξει.

Οι κοπελιές της Γυναικείας Χορωδίας της Αδελφότητας, παρουσίασαν όμορφα τραγούδια, αφιερωμένα στον Αη Γιάννη τον Κλείδονα και ο χορός συνεχίστηκε με τη λύρα του Θ. Ποθουλάκη, το λαγούτο του Τρ. Μανωλέμη και την κιθάρα του Α. Κυριακάκη, μέχρι τη στιγμή που οι πρώτες σταγόνες της καλοκαιρινής βροχής, έκαναν την εμφάνισή τους.

Η κ. Γκλεζάκου ευχαρίστησε θερμά την Αδελφότητα για την άμεση ανταπόκρισή της στην πρόσκληση του Συλλόγου της και προσφέροντας στον Πρόεδρό της μια συρμάτινη κατασκευή, πρωτοποριακής και μοντέρνας τεχνικής, του είπε ότι η ολιγοήμερη συνεργασία τους για την προετοιμασία της εκδήλωσης, δίδαξε στον «ΦΟΙΒΟ» πολλά και χρήσιμα πράγματα. Ως εκ τούτου δικαίως ο κ. Τσόντος απολαμβάνει τη γενική αποδοχή και όλοι του προσδίδουν τον τίτλο του  «Δασκάλου».