ΒΕΑΚΕΙΟ  ΘΕΑΤΡΟ  30-9-2017

Mας χωρίζει η θάλασσα-

Μας ενώνει ο Πειραιάς

 ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Το τετραήμερο αφιέρωμα στην ίδρυση του σωματείου, με αφορμή τη συμπλήρωση 137 χρόνων ζωής του ολοκληρώθηκε με τη μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017, στο Βεάκειο θέατρο Πειραιά με θέμα :  Mας χωρίζει η θάλασσα, μας ενώνει ο Πειραιάς.

Όσοι από τους προσκεκλημένους αψήφησαν το τσουχτερό για την εποχή κρύο, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα οδοιπορική στη ναυτική διαδρομή της Κρήτης, από τη Μινωική περίοδο μέχρι σήμερα, σε κείμενα και αφήγηση της Αντιπροέδρου Α.-Μ. Ντουντουνάκη, πλαισιωμένη με χορούς και τραγούδια, από τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου.

Η βραδιά ξεκίνησε εντυπωσιακά, με όλα τα χορευτικά συγκροτήματα  να κατακλύζουν το θέατρο και τα μικρά παιδιά να μεταφέρουν ένα φωταγωγημένο καράβι.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Πρόεδρος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» Θεόδωρος Τσόντος τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η εκδήλωση αυτή διαφέρει από κάθε άλλη, γιατί δεν είναι ούτε  θρησκευτικού ούτε  εθνικού χαρακτήρα, αλλά μια βραδιά αφιερωμένη στη θάλασσα που χωρίζει μεν γεωγραφικά την Κρήτη από τον Πειραιά και την υπόλοιπη Ελλάδα, κάνει όμως το νησί δυνατό και υλοποιεί τη ναυτική γραμμή και διαδρομή επικοινωνίας, των αξιόπιστων επιβατικών και εμπορικών πλοίων.

Κατά τη ροή του καλλιτεχνικού προγράμματος έγινε εκτενής αναφορά στο ρεύμα της εσωτερικής μετανάστευσης που έφερε και τους Κρητικούς στον Πειραιά και στην ανάγκη τους να ιδρύσουν ένα σωματείο, το οποίο θα συμπαραστεκόταν σε όλους όσους έφταναν την εποχή των κρητικών επαναστάσεων κατατρεγμένοι, από την Κρήτη στον Πειραιά. Ο Ύμνος της Αδελφότητας σε στίχους της Αντιπροέδρου και τα «Παιδιά του Πειραιά» που αφιέρωσαν  οι Κρητικοί 2ης και 3ης γενιάς στην 2η πατρίδα τους, έκλεισε το πρώτο μέρος της εκδήλωσης συγκινητικά. Ακολούθησε η ζεστή φωνή του Μάνου Μουντάκη σε παλιά και καινούργια τραγούδια για τη θάλασσα, με τη συνοδεία κιθάρας και αμέσως μετά ο Μανώλης Κονταρός με το συγκρότημά του,  απογείωσε το γλέντι με τις κοντυλιές του. Μικροί και μεγάλοι τον συνόδεψαν ακόμα και στο τραγούδι, ενώ χόρεψαν πάνω και κάτω από τη σκηνή ζεσταίνοντας με το κέφι τους  την ατμόσφαιρα και τις καρδιές των παρευρισκομένων, που έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις.