ΚΑΛΑΝΤΑ 2023

Πλημμύρισε Κρήτη ο Πειραιάς!

Ένα εορταστικό διήμερο, πέρασε αντιπροσωπευτικό τμήμα των μικρών και μεγάλων μουσικοχορευτικών συγκροτημάτων της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ», που με την καθοδήγηση των Θ. Ποθουλάκη και Μ. Πλυμάκη, «όργωσε» τον Πειραιά, ψάλλοντας τα κρητικά παραδοσιακά κάλαντα και όχι μόνο.

Η όμορφη συντροφιά, συνοδευόμενη από τον Πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. ξεκίνησε με τα όργανα υπό μάλης, νωρίς το πρωί της προπαραμονής Πρωτοχρονιάς, με πρώτη στάση το Δημαρχείο της πόλης, όπου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο  Δήμαρχος κ. Ι. Μώραλης μαζί με μέλη του επιτελείου του και Δημοτικούς υπαλλήλους, άκουσαν τα κάλαντα και φωτογραφήθηκαν με τους καλαντιστές.

Αμέσως μετά, η παρέα κατευθύνθηκε στον γεμάτο αλεξανδρινά λουλούδια, προαύλιο χώρο  του Δημοτικού Θεάτρου, όπου έψαλε και εκεί τα κάλαντα, χόρεψε  και ευχήθηκε στον κόσμο που στάθηκε για να τα ακούσει, με μαντινάδες.

Μια στάση στο σταθμό του Μετρό για τους επιβάτες και ύστερα από τον πεζόδρομο της Σωτήρος μέχρι την Ελ. Βενιζέλου, οι δρόμοι πλημμύρισαν κρητικά κάλαντα και τραγούδια, ενώ το γλέντι συνεχίστηκε και στο Μέγαρο της Αδελφότητας μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες.

Την επομένη το πρωί, τα παιδιά έψαλαν τα κάλαντα όπως κάθε χρόνο στην  κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας της Ιεράς Μητροπόλης Πειραιά  και πήραν την ευλογία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ.

Ακολούθησε επίσκεψη και τραγούδι στο BAP Union, το δεύτερο μεγαλύτερο ιστιοφόρο στον κόσμο, που είχε έρθει από το Περού και ήταν αγκυροβολημένο στο μεγάλο λιμάνι. Η «Πλωτή Περουβιανή Βιτρίνα» όπως το ονομάζουν, χρησιμεύει όχι μόνο ως ζωντανή αίθουσα διδασκαλίας για τους ναυτικούς δοκίμους, αλλά και ως πολιτιστικός πρεσβευτής, προωθώντας τις ναυτικές γνώσεις και τις περουβιανές παραδόσεις παγκοσμίως. Το πλοίο, έχοντας προηγουμένως επισκεφθεί χώρες όπως Σιγκαπούρη, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ινδία και Ιταλία, συνεχίζει το ταξίδι του.

Ήταν μια όμορφη εμπειρία, κυρίως για τα νέα παιδιά που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν-έστω και με αυτόν τον τρόπο-τον περουβιανό πολιτισμό, να προμηθευτούν τοπικά προϊόντα και να αγοράσουν διάφορα αναμνηστικά.

Ένα υπερπλήρες διήμερο, γεμάτο χριστουγεννιάτικες εικόνες, κέφι και χαρά!

Και του χρόνου με υγεία!